De Gebiedscoöperatie in Denemarken voor REFRAME bijeenkomst

Gepost door | 15/05/2018 | Nieuws

Van woensdag 2 tot en met vrijdag 4 mei was een team vanuit de Gebiedscoöperatie Westerkwartier aanwezig bij de Internationale REFRAME bijeenkomst in Ringsted (Denemarken). De Gebiedscoöperatie wil met behulp van REFRAME de regionale voedselketen herstellen en wel op een grootschalige, duurzame en B2B manier. Naast de primaire productie willen we ook weer de verwerking in eigen regio.

Tijdens de bijeenkomst presenteerden alle Internationale partners hun best practices. De voedselmarkt ziet er gedeeltelijk verschillend uit in de regio’s. Zo is in Zweden 50% van de supermarkten onafhankelijk en kunnen ze zelf bepalen wat er in de schappen ligt. In Nederland ligt dit percentage veel lager en blijkt het lastiger om regionaal voedsel de supermarkt in te krijgen.

Waar alle regio’s overeenkomen is het op zoek zijn naar een efficiënt en duurzaam distributiesysteem. In Denemarken zetten ze de postbodes in voor het afleveren van regionale producten bij de eindconsument. Er wordt steeds minder post verstuurd en zodoende heeft de postbode ruimte over de in postauto. Naast post brengen ze nu ook voedselpakketten rond. Een originele oplossing, maar in het Westerkwartier proberen we op een B2B schaal te werken. We verenigen primaire producenten (en andere schakels), vormen coöperaties in productgroepen en zijn hiermee een aantrekkelijke speler voor de grootinkopers in de regio. Het is toch fantastisch als we door middel van een regionale voedselketen ons eigen MKB en de regionale economie een boost kunnen geven.

Wil je het REFRAME project blijven volgen, like dan de REFRAME facebookpagina. Op het REFRAME Online Resource Centre vind je alle best practices uit de verschillende landen.


 

Opdracht delen: