Zelf in de bouw starten; wat heb je hier zoal voor nodig?

Inhoudsopgave

Het lijkt een ware trend te zijn: afscheid van loondienst nemen en als ZZP’er starten. Heb jij ook deze wens? En heb je ook nog eens veel bouwexpertise? Dan heb je een gouden combinatie in handen. In de bouw is namelijk grote vraag naar vakkundige mensen. Door je eigen bedrijf op te starten, kun je dus snel een flinke groei doormaken met je bedrijf.

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt onder andere de juiste connecties nodig, een bepaald startkapitaal om het benodigde gereedschap aan te schaffen en enkele succesvolle projecten ter referentie. Aan de hand van deze succesvolle projecten kun je je bedrijf vervolgens verder uitbouwen. Vergeet hiervoor niet onderstaande benodigdheden.

De juiste software

Ten eerste is de juiste software essentieel. Hoewel je bij werken in de bouw waarschijnlijk meteen denkt aan fysiek werk, heb je ook goede bouw software nodig. Met deze software verlopen je bouwprojecten soepeler. Denk bijvoorbeeld aan een document management systeem waarmee je alle relevante informatie bij de hand hebt.

Ook tijdens de voorbereiding van een bouwproject is software nodig. Zo maken veel aannemers en bouwbedrijven gebruik van het Building Information Model (BIM). Wat is BIM precies? Dat is een bouwinformatiemodel dat een virtuele weergave van een bouwwerk vormt. Deze weergave is aan de hand van objecten opgebouwd, waarbij aan elk object bepaalde informatie gekoppeld is. Alle partijen die bij de bouw betrokken zijn, hebben hierdoor toegang tot de juiste informatie. Het is daarom handig als je al ervaring met het werken met deze modellen hebt. Dat maakt het eenvoudiger om je bouwprojecten succesvol af te ronden.

De juiste verzekeringen

Daarnaast moet je als vakman in de bouw rekening houden met bepaalde risico’s. Zowel bedrijfsrisico’s als fysieke risico’s kunnen zich voordoen. Zorg daarom altijd voor het afsluiten van de juiste verzekeringen.

Het is raadzaam om hiervoor een assurantiepersoon in te schakelen. Hoewel dit mogelijk iets meer geld kost, beschikt zo’n specialist over alle benodigde kennis en kan hij je op de juiste manier adviseren. Zo kun je met een gerust hart als ondernemer in de bouwwereld aan de slag gaan.

Onderscheidende expertise

In de bouw is een schreeuwend tekort aan vakmensen. Dat zorgt ervoor dat je ondanks de onzekerheid in de markt, die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld de stikstofcrisis, grote successen kunt behalen met een unieke expertise. Met jouw kennis en vaardigheden kun je een waardevolle bijdrage leveren aan diverse mooie bouwprojecten!

Het is ook verstandig om trainingen en cursussen te volgen om jouw kennis uit te breiden en up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen in de bouwindustrie.

Het hebben van een specialisatie geeft jou een voorsprong op anderen in deze competitieve sector. Of je nu gespecialiseerd bent in duurzaam bouwen, restauraties of innovatieve constructiemethoden, het hebben van een uniek talent kan ervoor zorgen dat klanten specifiek naar jou vragen. 

Voldoende kapitaal

Tot slot moet je voldoende kapitaal hebben om zelfstandig in de bouw te kunnen starten. Ga maar eens na welke apparaten, machines en systemen je allemaal nodig hebt. Daarbovenop komt ook nog dat je waarschijnlijk een bestelbus en mogelijk een kleine bedrijfshal nodig hebt. Je hebt daarom voldoende kapitaal nodig om met je eigen bouwbedrijf te kunnen starten. Heb je dit kapitaal niet? Ga dan op zoek naar een externe investeerder of bekijk de mogelijkheden van crowdfunding. 

Bericht delen?