Een veilig bedrijf: zo zorg je daarvoor

Inhoudsopgave

Overal zijn er risico’s, maar in sommige bedrijfstakken is de kans op een ongeluk net wat groter. De bouw is hier een goed voorbeeld van. Het is ander werk dan van negen tot vijf achter een bureau zitten. Dan gaat het alleen over de werkzaamheden. Veiligheid is namelijk een veel breder begrip. Zo is er ook aandacht voor digitale veiligheid, het welzijn van personeel en inbraakgevaar. In dit artikel ontdek je hoe jouw bedrijf nog veiliger wordt.

Trainingen, trainingen, trainingen

‘Er moet altijd iets gebeuren voordat er maatregelen worden genomen.’
Hoe vaak hoor of lees je dit niet? Te vaak! Daarom is het verstandig jezelf en je personeel zo goed mogelijk te trainen om incidenten te voorkomen. Hoe meer je weet en je bewust bent van de gevaren en preventieve maatregelen, hoe kleiner de kans op een ongeluk is. Kijk eens naar het aanbod van Novanorm Veiligheidstrainingen. Hier staan veel goede veiligheidstrainingen en cursussen. EHBO en VCA zijn twee voorbeelden. De trainingen en cursussen kunnen zowel online als fysiek worden gevolgd.

Zorg voor voldoende bhv’ers

Je kunt niet alles voorkomen. Hoe graag je het ook zou willen, dit is een utopie. Wanneer er een incident plaatsvindt, is het zaak om juist te handelen. Een grote rol daarbij is weggelegd voor de bedrijfshulpverlener, oftewel bhv’er. Ieder bedrijf heeft verplicht een aantal bhv’ers in dienst. Dan gaat het over een minimum aantal. Het kan immers geen kwaad om zoveel mogelijk bedrijfshulpverleners in dienst te hebben. Denk je erover na om je pool uit te breiden? Dan is het hoog tijd voor een cursus. Dit kan zowel online als fysiek. Ben je actief in het midden van het land? Dan is een BHV cursus in Utrecht een goede optie.

Digitale veiligheid

Bij veiligheid gaat het natuurlijk niet alleen om het fysieke aspect. Cybercriminaliteit is een groot gevaar. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor je medewerkers. Zorg daarom voor bewustwording en houd elkaar scherp. Grijp meteen in als je ziet dat een medewerker zijn of haar beeldscherm open laat staan.

Houd oefeningen

Oefeningen zijn zeer belangrijk. Wanneer het een keer echt misgaat, bijvoorbeeld bij een brand, kunnen jij en je personeel maar beter weten wat er gedaan moet worden. Dit kan namelijk levens redden. Tijdens oefeningen komen verschillende noodsituaties voorbij. Behalve dat het voor bewustwording zorgt, weten je medewerkers ook hoe ze tijdens deze situaties moeten handelen. Bovendien zijn de oefeningen een goede vorm van teambuilding.

Heb oog voor het welzijn van je personeel

Tot slot een aspect dat vooral de laatste jaren in het nieuws is. En terecht, want het welzijn van je personeel is misschien wel het belangrijkste. Het lastige is dat je niet altijd doorhebt dat er iets aan de hand is. Houd daarom regelmatig gesprekken met je personeel, één op één. En grijp in als je denkt dat dat nodig is. Is een medewerker wat stiller of heb je het idee dat iemand wordt gepest? Dan is het tijd voor actie.

Bericht delen?