Een trappenhuis kan niet zonder trapleuning. Maar hoe kies je de perfecte trapleuning voor jouw ruimte? En, eenmaal gekozen, hoe zorg je ervoor dat deze stevig en veilig wordt gemonteerd? Wij duiken erin voor je, zodat je goed voorbereid kunt beginnen aan dit project.
Wat is trapleuning?
Een trapleuning is een steungreep langs een trap die meestal aan de muur of aan balusters (verticale steunen) wordt bevestigd. Je kunt deze greep beet pakken voor balans en ondersteuning bij het op- en aflopen van de trap.
Waarom trapleuning?
De belangrijkste functie van een trapleuning is veiligheid, aangezien een trapleuning valpartijen voorkomt en houvast biedt. Dit is voor iedereen belangrijk, maar vooral als er kinderen, ouderen en mensen met beperkte mobiliteit gebruik maken van de trap.
Maar een trapleuning heeft niet alleen een praktische functie, er zijn talloze trapleuningen verkrijgbaar die er ook nog eens mooi uitzien. Een trapleuning vormt dus ook echt een toevoeging aan je interieur!
Trapleuning welke kant?
Bij veel trappen is er slechts aan één kant een muur, waardoor het logisch is dat de trapleuning op die muur wordt gemonteerd, ongeacht of de muur zich links of rechts van de trap bevindt. Voor bredere trappen of trappen die intensief gebruikt worden, kan het verstandig zijn om aan beide zijden een leuning te bevestigen. Uiteindelijk is dit ook weer een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar het is ook goed om eventuele bouwvoorschriften na te kijken.
Trapleuning inmeten en plaatsen
In eerste instantie zou je misschien denken dat je het inmeten en plaatsen van een trapleuning beter aan een professional kunt overlaten, maar niets is minder waar! Eigenlijk kan iedereen dit zelf, ook als je niet zo handig bent.
Voor het inmeten van een trapleuning zijn er een aantal handige richtlijnen waar je je aan kunt houden. Een trapleuning hang je meestal op een hoogte van 80 tot 90 cm. De lengte van de trapleuning meet je in dezelfde lijn als waar hij komt te hangen. Je kunt het beste over de trapwang meten en een afstand van 12 cm uit de hoeken aanhouden.
Hoewel er geen universele instructie is die voor iedere trapleuning geldt, is het ophangen van een trapleuning ook een relatief eenvoudig doe-het-zelf project. Als eerste markeer je de bevestigingspunten om aan te geven waar de trapleuning houders moeten komen. Vervolgens boor je hiervoor de gaten om de leuning houders te bevestigen.
Welke trapleuning kiezen?
Trapleuningen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen. Iedere soort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Houten trapleuningen hebben bijvoorbeeld een warme uitstraling en zijn aanpasbaar in vorm en kleur. Echter vereist hout regelmatig onderhoud. Ben je op zoek naar een onderhoudsarme trapleuning? Dan kun je het beste voor een RVS trapleuning kiezen. Een RVS trapleuning is ook nog eens duurzaam en tijdloos, waardoor het een toekomstbestendige optie is. En een trapleuning zwart is de perfecte keuze voor een modern en stoer interieur, waar de trapleuning lekker mag opvallen.
Wat kost een trapleuning?
De prijs van een trapleuning hangt af van het materiaal, de lengte, de stijl en eventuele extra opties zoals ingebouwde verlichting. Het is goed om de kosten van verschillende opties te vergelijken om te ontdekken welke soort trapleuning het beste aansluit bij je budget.