De afkorting VCA staat voor veiligheid, milieu checklist aannemers. Maar wat is vca eigenlijk? Het is een bepaald management systeem waar je een certificering voor kunt halen als bedrijf om de veiligheid op de werkvloer te kunnen uitdragen en waarborgen. Deze VCA certificeringen worden vooral gebruikt in risicovolle sectoren zoals de bouw, industrie en techniek.
Organisatiesysteem.nl adviseert en helpt bedrijven bij het opzetten van een goed management systeem met als doel een veilige werkomgeving.
Waarom is een VCA certificaat van belang?
Een VCA-certificaat is van groot belang om meerdere redenen. Vooral in de sectoren waarbij veiligheid, gezondheid en milieubewustzijn erg cruciaal zijn. Hier zijn enkele redenen waarom een VCA-certificaat belangrijk is:
Verhoogde veiligheid op de werkvloer: het certificaat zorgt ervoor dat medewerkers zich bewust zijn van de veiligheidsrisico’s en weten hoe ze deze moeten minimaliseren, wat als gevolg heeft dat er minder ongevallen gebeuren.
Verplichting van opdrachtgevers: veel opdrachtgevers eisen dat bedrijven gecertificeerd zijn, voordat ze aan een project mogen werken. Het hebben van een VCA-certificaat vergroot de kans om opdrachten binnen te halen.
Minder ziekteverzuim: door de veilige werkmethoden te volgen, kunnen ongevallen en gezondheidsproblemen tot minder ziekteverzuim leiden. Daarbij kan de productiviteit er zelfs beter van worden.
Betere reputatie: wanneer je als bedrijf gecertificeerd bent, laat dat zien dat je verantwoord met veiligheid, gezondheid en milieu omgaat. Zo creëer je meer vertrouwen bij klanten en partners.
Wet- en regelgeving: VCA is wettelijk niet verplicht maar het helpt bedrijven wel te voldoen aan de eisen van de arbowetgeving. Het certificaat toont aan dat het bedrijf de veiligheid en gezondheid serieus neemt.
Wie komt in aanmerking voor een VCA certificaat?
Bedrijven die actief zijn in risicovolle sectoren komen in aanmerking voor een certificaat. Sectoren die te maken hebben met veiligheid, gezondheid en milieu vallen hieronder. Het certificaat is vooral relevant voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren in omgevingen zoals bouwplaatsen, industriële installaties of chemische fabrieken.
Is een VCA certificaat verplicht?
Zoals eerder beschreven is een VCA certificaat niet wettelijk verplicht, maar wordt in de praktijk veel van de gevallen verplicht gesteld door de opdrachtgevers. Hierdoor is een certificaat ook noodzakelijk om projecten en opdrachten binnen te kunnen halen.
Kortom, een VCA-certificaat draagt bij aan een veilige werkomgeving, betere project kansen en het naleven van de regelgeving wat cruciaal is in risicovolle sectoren.